تاثیرات گوش دادن به موسیقی بربدن،ذهن و روابط انسانها

مقدمه

در سال  2009 از یک غار  در کشور آلمان فلوتی کشف شد که ساخته شده از استخوان بال کرکس بود. این ساز که از آن به عنوان قدیمی ترین ساز شناخته شده یاد میشود، نشان میدهد که از 4000 سال پیش تا به امروز ساز و موسیقی وجود داشته و مردم به آن اهمیت میدادند.

اگرچه نمیتوان گفت بشر دقیقا از چه زمانی به موسیقی گوش سپرده اما دانشمندان در مورد اینکه چرا بشر به موسیقی گوش میکند به نتایجی دست یافته اند.

گوش سپردن به موسیقی برای انسان فواید بیشماری دارد. در ادامه مطلب به تاثیرات موسیقی در سلامت جسم،ذهن و احساسات میپردازیم.

پژوهشگران معتقدند یکی از مهمترین ویژگی های موسیقی بوجود آوردن احساس انسجام و همبستگی اجتماعی است.

دانشمندان میگویند بشر نوعی وابستگی به موسیقی دارد چرا که اجداد ما از آن به عنوان ابزار برقراری ارتباط استفاده میکردند.

در واقع موسیقی روشی برای متحد کردن یک اجتماع است.

  • سرود های ملی مردم را در مسابقات ورزشی منسجم میکند.
  • ترانه های اعتراضی موجب بوجود آمدن یک حس مشترک میان مردم در اعتراضات میشود.
  • گروه های موسیقی مذهبی در مراسمات مذهبی و عبادتگاه ها به مردم وحدت میبخشد.
  • لالایی والدین در نوزاد ایجاد احساس امنیت میکند.

موسیقی چگونه بر فرد تاثیر میگذارد؟

تاثیرات موسیقی برذهن:

موسیقی میتواند قدرت یادگیری را افزایش دهد.

پزشکان John Hopkin(دانشگاه جان هاپکینز مرکز تحقیقات آمریکا از 1876) توصیه میکنند برای تحریک مغز خود به موسیقی گوش دهید.

آنها معتقدند موسیقی مغز انسان را فعال میکند و این مناطق فعال در اسکن های MRI قابل مشاهده است.

دانشمندان معتقدند حتی وعده ی گوش دادن موسیقی میتواند شمارا به یادگیری ترغیب کند . در یک  مطالعه در سال 2019، افراد انگیزه ی بیشتری داشتند، زمانی که قرار بود به عنوان پاداش به آهنگی گوش بدهند.

موسیقی میتواند حافظه را تقویت کند

در یک مطالعه محققان از مردم خواستند لیست کلمات را بخوانند و سپس از حفظ لیستی از همان کلمات تهیه کنند. افرادی که موسیقی کلاسیک گوش میدادند از افرادی که درسکوت یا یک صدای غیر موسیقایی بودند عملکرد بهتری داشتند.

در همان مطالعه، موسیقی بر سرعت عمل افراد تاثیر گذاشت (در تطبیق اعداد با اشکال هندسی)و در واقع موتزارت به مردم کمک کرد که سریعتر و دقیق تر کار را انجام دهند.

حافظه موسیقایی یکی از قابلیت های مغز است که در برابر آلزایمر و اختلالات حافظه مقاومت زیادی دارد. به همین دلیل است که برای ایجاد ارتباط و آرام کردن بیماران روانی ازموسیقی تراپی استفاده میشود.

موسیقی در درمان بیماری های ذهنی و روانی تاثیر دارد

موسیقی به طرز شگفت انگیزی  در مغز تغیراتی ایجاد میکند و موجب ترشح چندین ماده در مغز میشود که بر سلامت روان تاثیرات مستقیم دارد:

  • دوپامین،ماده شیمیایی مربوط به احساس لذت در انسان
  • هورمون های استرس مانند کورتیزول
  • سروتونین و دیگر هورمون های مرتبط با ایمنی بدن
  • اکسیتوسین،ماده شیمیایی که توانایی قابلیت برقراری ارتباط با دیگران را تقویت میکند

اگرچه برای درک دقیق نحوه استفاده از موسیقی درمانی بیماری های روانی و اختلالات حافظه باید تحقیقات بسیاری صورت گیرد، برخی مطالعات در منابع معتبر نشان میدهد که موسیقی درمانی میتواند کیفیت زندگی و ارتباطات اجتماعی افراد مبتلا به اسکیزوفرنی را بهبود بخشد.

تاثیرات موسیقی بر خلق و خو

محققان با گروه هایی در مورد علت های گوش دادن به موسیقی مصاحبه کردند.شرکت کنندگان در این نظر سنجی از نظر سن،جنسیت و پیش زمینه بسیار متفاوت بودند اما دلایل مشابهی  را ارائه کردند.

طبق نتایج این آزمایش، افراد به کمک موسیقی احساسات خود را کنترل و مدیریت میکنند. موسیقی میتواند خلق و خوی افراد را پردازش و تغیر دهد

موسیقی به کاهش اضطراب کمک میکند

شواهد زیادی وجود دارد که گوش دادن به موسیقی میتواند به شما در شرایطی که احساس اضطراب دارید کمک کند.

مطالعات نشان داد افرادی که پس از سکته مغزی در دوره توانبخشی و ریکاوری قرار میگیرند، پس از یک ساعت گوش دادن به موسیقی آرامش بیشتری دارند.

همچنین موسیقی های آمیخته باصدای طبیعت به افراد کمک میکند تا کمتر مضطرب شوند. حتی افرادی که با بیماری حاد روبرو هستند،پس از گوش دادن به موسیقی احساس آرامش بیشتری دارند.

نتایج ضدونقیضی در مورد اینکه آیا گوش دادن به موسیقی بر واکنش فیزیولوژیکی استرس بر بدن شما تاثیر دارد یانه  وجود دارد.

یک منبع معتبر نشان میداد که بدن انسان به هنگام گوش دادن به موسیقی، کورتیزول(هورمون استرس) کمتری ترشح میکند. در همین مطالعه با اشاره به تحقیقات قبلی نشان داده شد که موسیقی تاثیر کمی بر میزان کورتیزول دارد.

یکی از مطالعات اخیر   که چندین شاخص استرس (نه فقط کورتیزول) را اندازه گیری کرد،به این نتیجه رسید که اگرچه گوش دادن به موسیقی پیش از یک رویداد استرس زا، اضطراب را کاهش نمیدهد،گوش دادن به یک موسیقی آرامشبخش پس از یک رویداد استرس زا میتواند به بهبود و ریکاوری سریع سیستم عصبی شما کمک کند.

موسیقی علائم افسردگی را بهبود میبخشد

یک منبع تحقیقاتی در سال 2017 به این نتیجه رسید که گوش دادن به موسیقی ،به ویژه موسیقی کلاسیک و جز، تاثیر مثبتی بر علائم افسردگی دارد.مخصوصا زمانی که چندین جلسه موسیقی درمانی توسط تراپیست انجام شده.

اگر به موسیقی کلاسیک یا جز علاقمند نیستید، میتوانید شرکت در گروه های کوبه ای را امتحان کنید. طبق بررسی نتایج همان تحقیق،ریتم های تکرارشونده ی سازهای کوبه ای نیز تاثیری بالاتر از حد تصور برافسردگی میگذارند.

یک نکته ی مهم

محققان دریافتند که موسیقی های غم انگیز نوستالژیک در واقع علائم افسردگی را افزایش میدهند و ژانر موسیقی انتخاب شده از اهمیت بالایی برخوردار است.

موسیقی به سلامت قلب کمک میکند

موسیقی شمارا به حرکت وامیدارد، و مزایای تحرک فیزیکی برای ما آشکار است.همچنین دانشمندان معتقدند گوش دادن به موسیقی میتواند ریتم تنفس،ضربان  قلب و فشار خون شما را بسته به شدت و تمپوی موسیقی  تنظیم کند.